Aşı uygulamalarının amacı bağışıklık sistemini aktive ederek olası enfeksiyonlara karşı koruyucu bağışıklık oluşturmaktır.

Aşı sağlıklı hayvanlara yapılır bunun için aşı yapılmadan önce veteriner hekim anamnez ve genel muayeneyle gerektiğinde kan tahlili ile aşı yapılıp yapılmayacağına karar verir.Aşılama geçmişi bilinmeyen,kemoterapi gören,immunosupresif ilaç kullanan,aşıya karşı yan etki geçmişi olan hayvanlarda ve aşılanmasına rağmen yeterli bağışıklık oluşmayan bazı ırklarda (Doberman Pinscher ve Rottweiller gibi) antikor durumunun tespit edilmesi önemlidir.Bunun için antikor testleri ile bağışıklık düzeyi hakkında bilgi edinilerek etkili aşılama yapılabilir.

AŞILARIN YAN ETKİLERİ:

Aşılara ilişkin yan etkiler oldukça nadir görülmektedir.

-Enjeksiyon bölgesinde lokal reaksiyonlar

-Alerjik/otoimmun reaksiyonlar

AŞILAMA PROTOKOLÜ

Aşılama programı oluşturulurken, prognozu kötü ve hayvanın bulunduğu bölgede yaygın olarak görülen hastalıklara öncelik verilmelidir.Bunun dışında insan sağlığı açısından tehdit teşkil eden zoonoz hastalıklar için aşılama yapmakta oldukça önemlidir. Aşılamalar da coğrafi bölge,hayvanın yaşam şekli,insanlarla olan teması aşı programını şekillendiren unsurlardır.Örneğin akdeniz bölgesinde görülen ve aşısı yapılan bir hastalık Karadeniz bölgesinde görülmeyebilir fakat hayvanın yaşam şekline bağlı olarak (ailesiyle seyahat eden bir hayvan olabilir) veteriner hekim bu aşıyı programa dahil edebilir.

Veteriner hekim hastasına uygun olarak bir aşı programı oluşturur, her hayvan için aynı aşı programı uygulanmayabilir.

-Genel olarak ilk aşılamalar 8 haftalıkken başlar.Aşılama programına başlamadan önce iç-dış parazit uygulamaları yapılır ve hayvanlar parazitlerinden arındırılır ,paraziter uygulamaların düzenli olarak tekrarları yapılmalıdır.

-Aşılama programı yeni başlamış hayvanlara ,ilk aşılar yapıldıktan 21 gün sonra tekrarları yapılır( örn: kedi karma1 aşısı yapıldıktan 21 gün sonra kedi karma2 aşısı yapılmalıdır.)

-Farklı aşılar yapılmadan en az 7 gün geçmesi beklenir (örn: köpek karma aşısı yapıldıktan 7 gün sonra bronşin aşısı yapılabilir.)

-İlk aşılama programı bittikten sonra yapılan aşılar senelik tek doz olacak şekilde tekrarlanır.

-Kuduz aşısı 3 aylıktan küçük hayvanlara yapılamaz ve tek doz olarak uygulanır.

Hayvanların aşı ve parazit uygulamaları klinik tarafından takip edilir ve uygulama zamanları geldiğinde size hatırlatılır.

   Lütfen hayvanımızın aşı ve paraziter uygulamalarını aksatmayalım ,zamanında düzenli olarak yaptıralım.